Verschillende culturen en kennis onder één dak
Het ontwerp, gezamenlijk ontworpen door architectbureau Courage architecten en bureau Mies Architectuur, ligt klaar. Het beeldkwaliteitplan is goedgekeurd. Na de zomer wordt de bouw aanbesteed. De samenwerkende partners zetten grote stappen richting de realisatie. Hoogstwaarschijnlijk is de huisvesting eind 2012 rond.
Er worden ongeveer veertig locaties opgeheven. Functies zoals de werkplaats, kantine, receptie en vergaderzalen worden straks gezamenlijk gebruikt. Goed voor de samenwerking, maar ook nog eens efficiënt. De gebruikers kunnen elkaars kennis goed benutten en ook meer samenwerken op het gebied van bijvoorbeeld sociaal werkvoorzieningschap. Door banen te creëren worden bijvoorbeeld medewerkers van de Felua- groep geholpen aan een volwaardige rol in de maatschappij. Zo wordt straks de kantine volledig beheert door Felua medewerkers.
Duurzaam hergebruik
Efficiëntie staat ook bij de bouw voorop. Zo is het uitgangspunt van de bouw met zo min mogelijk materiaal het gebouw realiseren. De constructie van het voormalige opslagpand is daarom behouden en wordt geïntegreerd in het nieuwe gebouw. Voor de constructie is Bartels uit Apeldoorn verantwoordelijk en voor de installatietechniek Valstar Simonis, ook een bedrijf uit Apeldoorn.
Het sloopafval wordt gebruikt als puin voor het terrein. Het bouwafval wordt ook hergebruikt. De dakplaten worden in Ghana hergebruikt.
Om ook na de bouw energie te besparen zijn verschillende maatregelen getroffen. Het gebouw wordt verwarmd en gekoeld door warmte/koude opslag en het hemelwater wordt opgevangen in vijvers en gebruikt door de brandweer.